Lezajlott az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) tesztidőszaka. A rendszerhez minden közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak csatlakoznia kell november elsejéig.

A rendszer próbaidőszaka alatt 400.000 egészségügyi adat és még több e-recept keletkezett.

Teljes országos kiterjesztése szeptember hónap elején indult és 4722 háziorvos2705 gyógyszertár csatlakozott, azaz az egészségügyi szolgáltatók közel 80 százaléka.

Az EESZT-hez a jövő novemberében kell csatlakoznia a magánszolgáltatóknak, illetve az Országos Mentőszolgálatnak is.

Meg fog változni az eddigi vénykiváltási rendszer?

 

Receptek kiváltása nem fordul a fejetetejére, megmarad a papíralapú jól megszokott vény is, de elindul az átvezetés az elektronikus receptekre. Több féle kiváltási mód is rendelkezésünkre áll, amelyek közül a legkönnyebb az e-személyi igazolvány használata.

 

Három féle lehetőségünk lesz:

  • TAJ-kártyát és személyi igazolvány együttesét mutatjuk meg a gyógyszertári szakembernek,
  • e-személyi igazolvánnyal hitelesítjük kiváltási jogosultságunkat,
  • az orvos kiállít egy felírási igazolást, amellyel hozzátartozóink receptjeit válthatjuk ki

 

Tehát, az orvosaink a hagyományos módon írják fel a receptjeinket, közben ezzel egyidejűleg feltöltik a receptet az úgynevezett felhőbe. A recepten, (ami november elsejétől megfelel a “felírási igazolásnak”) egy újabb vonalkod lesz található, ami jelzi, hogy e-receptről van szó.

Ezt a receptet a hagyományos módon is tudjuk majd használni egészen 2018 november elsejéig. Az újabb vonalkódunknak köszönhetően papír alapú recept nélkül is kiválthatjuk az orvos álltal felírt gyógyszereinket ami az interneten keresztül  úgynevezett felhőben tárolódik.

Kiváltás közben a patikában a tára mögött az újabb vonalkód leolvasásra kerül és kiadott státuszba kerül a felhőben a receptünk. Így már nem lesz szükség a vényre.

Ezért kell kiváltásnál magunknál tartani hivatalos okmányainkat (TAJ-kártya + lakcímkártya, vagy e-személyi), hogy igazolni tudjuk kiváltási jogosultságunkat. Ha e-személyi igazolványunkat használjuk, ezt PayPasshoz hasonló módszerrel ráhelyezzük egy leolvasó készülékre, majd beírjuk a PIN-kódunkat. Ez a megoldás a 65 évnél idősebb pácienseknek jelenthet némi problémát, hiszen ők alapesetben chip nélküli személyi igazolványt kapnak, hogy ne kelljen 6 évenként bajlódniuk az okmány megújításával. Azoknak viszont akiket nem zavar a 6 éves elévülési idő, azoknak jeleznie kell az okmány igénylésénél.

Abban az esetben viszont, ha ismerősünket, családtagunkat bízzuk meg a feladattal, akkor neki magával kell vinni a papír alapú felírási igazolást (receptet) és ezzel jogosítjuk fel, a gyógyszerünk kiváltására.

 

Ha bármilyen kérdés fogalmazódott meg önben, írja meg nekünk bátran!