A  torok a szájüregből a garatba vezető kapu, mely magába foglalja a mandulát, a nyelőcsövet, a légcsövet és a hangszálakat. A torok különböző feladatokat lát el; biztosítja a levegő, a táplálék és a folyadék útját a lég- illetve a nyelőcsőig. Továbbá szerepet játszik a hang- és a beszédképzésben is, valamint a szervezet kórokozókkal szembeni harcában. A torokgyulladás igen gyakori, előfordulhat mind gyermek, mind felnőttkorban. Bár minden életkorban előfordulhatnak, mégis leggyakrabban a gyermekek – az életkorukból és az életmódbeli sajátságaikból adódóan – kerülnek orvoshoz a torokgyulladás tünetei miatt.

 

Miért fáj a torkunk?

 

A fájó torok leggyakrabban valamilyen fertőzés lappangását jelzi a szervezetben. A torokgyulladást okozhatja bakteriálisvagy vírusfertőzés, esetleg gombás eredetű fertőzés is, valamint egyéb, pl. környezeti tényezők (por, cigarettafüst, száraz levegő,) is kiválthatják.

A torokgyulladásnak számos tipikus tünete van; kezdve a kínzó fájdalomtól és nyelési nehézségtől egészen a rekedtségig. De egyéb, nem tipikus tünetek is kísérhetik, mint például:

 

  • nyirokcsomók duzzanata
  • nyomó, belülről feszíő érzés a fejben
  • izomfájdalmak
  • orrfolyás

 

 

Tippek a torokgyulladás esetén

 

A vírusok vagy baktériumok okozta felső légúti fertőzések gyulladás kialakulásához vezethetnek a torokban. Abban az esetben, ha a tünetek nem javulnak, illetve idővel rosszabbodnak, akkor mindenképpen keressük fel háziorvosunkat. A torokfájás első jeleinél pedig próbáljuk ki az alábbi tanácsokat, melyek segítségével kezelhetjük a problémát:

 

Pihenjünk eleget

 

Akármilyen csábító gondolat lehet elhagyni a házat és vele együtt elfelejteni a fennálló problémát, az egyik leginkább javasolt tipp a gyógyulás elősegítésére az alvás. Az alvás nemcsak hangulatjavító hatású, de erősíti az immunrendszert is.

Kerüljük a túlságosan forró ételeket vagy italokat.

Tartsuk magunkat távol a túl meleg vagy túl fűszeres élelmiszerektől és inkább meleg ételeket és italokat fogyasszunk, melyek nem okoznak további irritációt torkunkban.

 

Kerüljük a füstös és szmogos környezetet

 

A levegőben lévő apró részecskék kiszáríthatják és irritálhatják a torkot. Mikor torokfájástól szenvedünk, nyilvánítsuk közvetlen környezetünket nem dohányzó területté, mert a dohányfüst a garat nyálkahártyáját tovább irritálhatja.

 

Vessük be a házi praktikákat

 

Segítséget kaphatunk a régi jól bevált népi módszerektől:

 

  • Sósvízzel gargalizáljunk – a sósvíz kiváló a bakteriális fertőzésekre, vagy felülfertőzésekre, hiszen a só kivonja a baktériumok sejthártyájából a vizet, így pusztulásra vannak ítélve (ugyan ezt a hatást a fehéjjal is elérhetjük a csersav tartalmának köszönhetően)
  • Igyunk gyömbérteát – megtalálható filterezett és por formában is, de a frissen reszelt gyömbér talán a legjobb irány.
  • Citromos vízzel való borogatás – forralunk 0,5l vizet, amibe lehetőleg bio citromot facsarunk (a héját is érdemes belenyomkodni illóolaj tartalma miatt), majd beleáztatunk egy rongyot amit felhelyezünk a torokra (ügyelni kell arra, hogy ne legyen túl forró, de a hideg se legyen a rongy). Hagyjuk nyugodt állapotban hatni 10-15percet, ha hamarabb hűlt ki, akkor hamarabb vegyük le.
  • Mézet keverjünk össze egy kis összepréselt fokhagymával, majd falatonként, a nyelvünkel  torkon szétkenve hagyjuk hasznosulni.

 

Próbáljunk ki gyulladáscsökkentő, vény nélkül kapható gyógyszerkészítményt

 

Megoldást nyújthatnak a flurbiprofén tartalmú Strepfen szopogató tabletták és a Strepfen DIREKT spray.

A szopogató tabletták fájdalomcsillapító hatása akár 4 órán át tart és hatásosak a baktériumok, illetve vírusok okozta torokgyulladás tüneteinek a csökkentésére, továbbá cukormentes változatban is elérhető. A Strepfen DIREKT spray az akut torokgyulladás rövid távú tüneti kezelésére javallt, mely enyhíti a torokfájdalmat már 5 perc után, a nyelési nehézséget és a torokduzzanatot, akár 6 órán át.

További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.