Mennyibe fog kerülni a gyógyszerem?

avagy mit jelent a jogcím az orvosi recepteken

 

Receptre írható gyógyszerek ára a következőképpen alakul (egyszerűen):

Azt, hogy melyik gyógyszerre milyen típusú és így mekkora összegű támogatás számolható el, azt az egészségbiztosító határozza meg többek között az alapján, hogy az adott gyógyszer milyen betegség kezelésére szolgál.

A teljesség igénye nélkül a gyártók folyamatos versenyben vannak egymással, hogy éppen melyikük készítménye kerül fel a támogatási listára, ezért lehet az, hogy egy gyógyszer egyik hónapban még támogatott a következőben meg nem vagy éppen pont fordítva.

Most nézzük meg, hogy a recepteken látható támogatási kategóriák mit is jelentenek.

1. Normatív:

A legtöbbször előforduló támogatási kategória. Ezekre a készítményekre 80, 55, 25 vagy 0%-os támogatás járhat, tehát a gyógyszertárban az adott gyógyszer támogatáson felüli árát kell kifizetni.

Látjuk, hogy van 0%-os támogatás is, ezeket hívhatjuk úgy is, hogy teljes áras készítmények, amelyeknek ára eltérő lehet a különböző gyógyszertárakban. Az adott gyógyszerre elszámolható, százalékban meghatározott támogatás mértékét az egészségbiztosító határozza meg többek között az alapján, hogy az adott készítmény milyen típusú betegség kezelésére szolgál (pl. népegészségügyi szempontból mennyire jelentős, vagy mennyire súlyos az adott betegség stb.).

2. Egyedi támogatás:

Egyedi támogatással olyan gyógyszerek rendelhetőek, amelyekre egyébként nem járna támogatás, vagy Magyarországon nincsen forgalomba hozatali engedélyük, de a beteg eredményes terápiájához feltétlenül szükségesek.

Emellett olyan esetben is lehetőség van egyedi támogatás igénylésére, ha a beteg megfelelő kezelése csak olyan gyógyszerrel látszik megoldhatónak, melynek javallatai között egyébként nem szerepel az adott betegség.

Az egyedi támogatást minden esetben orvosuknak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kell igényelni a megfelelő dokumentáció benyújtásával.

A meghatározott támogatás összegét a NEAK minden esetben a gyógyszertár számára számolja el, így a betegeknek a NEAK határozatában meghatározott, csökkentett összeget kell a patikában kifizetniük a gyógyszerért.

Ilyen receptet csak a NEAK által kijelölt gyógyszertárban válthatnak ki és azt is érdemes tudni, hogy nem minden patikának van ilyen szolgáltatásra szerződése az egészségbiztosítási alapkezelővel, természetesen a Melissa Gyógyszertárnak van ilyene

 

3. HM

A honvédelemnél dolgozó polgári alkalmazottak és szerződéses katonák térítésmentesen jogosultak a vényköteles gyógyszerekre és egyéb egészségügyi szolgáltatásokra, amennyiben ez a jogcím jelölve van a vényen.

A honvédelmi támogatást jelölő jogcím kategória régebben a sorkatonák számára nyújtott támogatást jelölte, manapság meglehetősen ritkán fordul elő.

4. Közgyógy:

Ez a jogcím a közgyógyellátás terhére igénybe vehető ártámogatást jelenti. A közgyógyellátás szociális alapú támogatás, melynek keretei között a beteg egy előzetesen meghatározott keretösszeg erejéig térítésmentesen válthatja ki gyógyszereit.

Ezt megelőzi a közgyógy igazolvány kiállítása, amelyet a háziorvosuk segítségével tudnak igényelni. Fontos tudni, hogy közgyógy jogcím esetén nekünk ellenőriznünk kell a közgyógy igazolványukat és a recepten is fel kell tüntetni ennek az igazolványnak a számát.

 

5. Üzemi baleset:

Ez az üzemi balesetek következtében szükségessé váló gyógyszerek esetében alkalmazható jogcím, amely 100%-os ártámogatást jelent, vagyis a gyógyszer térítésmentesen váltható ki.

6. Eü kiemelt

Ez a jogcím kategória tulajdonképpen 100%-os ártámogatást jelent a gyógyszer árából, a betegeknek azonban kiváltáskor egységesen dobozonként 300 Ft önrészt kell vállalniuk. Ilyen támogatásban olyan gyógyszerek részesülhetnek, melyek folyamatos vagy élethosszig tartó kezelést igénylő betegségek kezelésére és megelőzésére szolgálnak.

7. Eü emelt

Ez a jogcím kategória 90, 70 vagy 50%-os támogatást jelent, és olyan gyógyszerek esetében alkalmazható, amelyek folyamatos vagy élethosszig tartó kezelést igénylő krónikus betegségek vagy középsúlyos krónikus betegségek, vagy súlyos, de rövidebb ideig tartó betegségek kezelésére szolgálnak.

Nagyon fontos, hogy emelt kategória csak úgy vehető igénybe, ha adott készítményt szakorvos írja vagy érvényes szakorvosi javaslat írja háziorvos. Ebben az esetben a pirossal bekarikázott adatok meglétét kell nekünk ellenőrizni.

8. Teljes ár

Ezt a jogcím kategóriát általában akkor alkalmazzák az orvosok, ha a betegnek nincsen társadalombiztosítása, de vényköteles gyógyszer alkalmazására van szüksége.

Scroll to Top