D-vitamin, mennyit is szedjek belőled?

A mai világban nagyon nehéz eligazodni. Rengeteg az információ és nagyon nehéz kiválogatni belőlük a hasznosokat. Egy, ami biztos, hogy a D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amit, ha nem megfelelően alkalmazunk, akár túl is adagolhatjuk. Ez a vitamin az immunrendszer működésének támogatása mellett; befolyásolja a hormonok működését; a vérnyomás szabályozásban is részt vesz; szükséges a csontok; fogak megfelelő fejlődéséhez; segíti a csontritkulás megakadályozását és a sejtek növekedését és differenciálódást is szabályozza. 2012-ben jelent meg az első állásfoglalás „Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében” címmel. Ebben a tanulmányban, amit tizennégy orvostársaság és egyesület neves professzorai írtak, megtalálhatóak a D-vitamin-hiány megelőzésére javasolt D-vitamin adagok is. A tanulmányt 3-4 évente frissítik az új tudományos ismereteknek megfelelően.

A legfrissebb (2021) szerint, áprilistól-októberig napi félórányi, szabad levegőn és napon töltött tartózkodással biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges D-vitamin mennyiséget. Októbertől-márciusig tartó időszakban pedig a következő táblázatban található D-vitamin adagok szükségesek.

Életkor D-vitamin mennyiség (NE)
Csecsemők és kisgyermekek 400
Kisiskolás kor 1000
Kamaszkor 2000
Felnőtt 2000

Újdonság volt ebben a tanulmányban, hogy kiderült az is, hogy egy felnőtt a számára szükséges D-vitamin mennyiséget beveheti heti egy alkalommal (14 000 NE) vagy akár csak havi egyszeri adagban is (60 000 NE).

Most már azt tudjuk, hogy mennyit lehet szedni ebből a vitaminból, de miben tudunk mi a gyógyszertárban segíteni Önöknek, hogy ha vény nélküli D-vitamint szeretnének vásárolni?

  • Rákérdezünk esetleges egyéb betegségeikre, hiszen azok megléte befolyásolhatja D-vitamin szükségletüket vagy éppen kiderül, hogy a D-vitamin szedése ellenjavalt Önöknél!
  • Ellenőrizzük, hogy nem e szednek már valamilyen egyéb gyógyszert vagy étrendkiegészítőt, amiben már van D-vitamin és így segítünk kiválasztani a megfelelő mennyiséget.
  • Segítünk eligazodni a hatalmas D-vitamin választékban, ugyanis megtalálható nálunk ez a vitamin lágykapszula, tabletta, csepp, sőt még szájban oldódó lapka formájában is.
  • Elmondjuk, hogy érdemes szedni a kiválasztott készítményt a legjobb felszívódás eléréséhez.
  • D-vitamin szint ellenőrző tesztet is vásárolhatnánk nálunk, amelynek segítségével megállapíthatják akár otthon is, hogy szükségük van e D-vitamin pótlásra.

 

Forrás: www.pharmindex-online.hu/paikai-gyakorlat/hirek-cikkek/a-d–vitamin-recept-nelkuli-expedialasa

Scroll to Top