Egyre közelebb érkezik az elektronikus recept bevezetése a mindennapokba, ami igencsak megkönnyítheti a vények kiváltását, vagy lecsökkentheti a patikában töltött időt. Mindezek mellett van olyan előnye is, hogy az orvos hozzáfér a betege beutalóihoz, vérvételi eredményeihez, kiváltott, vagy éppen nem kiváltott gyógyszereihez, ami alapján átláthatja könnyen páciense ellátási dokumentációját.

 

Mikor és kik csatlakoznak a rendszerhez?

 

  1. november 1-től minden közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak (háziorvos,járóbeteg szakrendelő, kórház, gyógyszertár) kötelező csatlakoznia az EESZT-hez, vagyis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez.

 

Mire való az EESZT?

 

EESZTinternet alapú komplex interaktív adatbázis, amely nagyobb betegbiztonságot és kevesebb adminisztrációs terhet jelent majd. A modul valamennyi eseményt (felírás, foglalás,kiváltás stb.) rögzít a hozzáférési naplóban, melyet az érintett beteg is bármikor megtekinthet.

 

Innentől csak az e-receptre számítsunk?

Az e-recept bevezetésével nem szűnnek meg a papír alapú beutalók és vények2018 év végéig
az orvosnak felírási igazolást (jelenlegi papírvénnyel azonos) kell kiállítania a betegnek minden
e-receptről
, de 2019-től már csak a beteg kérésére kell papír formában felírási igazolást készíteni.

 

Hogyan történik az elektronikus recept kiváltása?

 

A páciens TAJ száma alapján, vagy az átruházható felírási igazolással lehetségesTAJ alapon kizárólag csak a beteg válthatja ki a vényt, a TAJ kártya és a fényképes személyazonosító igazolványfelmutatásával. Ha rendelkezik e-személyi igazolvánnyal, akkor elegendő azt felmutatni.

Családtagok és ismerősök vényeinek kiváltásához viszont szükség lesz a kinyomtatott tájékoztatóra ( amely 2018. végéig megegyezik a jelenlegi nyomtatott recepttel ). Ezért, aki biztos benne, hogy nem ő fogja kiváltani saját receptjeit, annak előre jeleznie kell az orvosnál. Az első lépésben az e-recept rendszer nem terjed ki a vényen rendelhető termékek teljes körére .

 

Biztos nem lesz egyszerű az indulás, de hosszú távon egy sokkal biztonságosabb, átláthatóbb egészségügyi szolgáltatást fog biztosítani, amelyet mindenki követni és ellenőrizni tud ( a páciens is).

Bővebb tájékoztatást az e-receptel kapcsolatban itt talál: https://e-egeszsegugy.gov.hu/e-recept