Véleményünk szerint

Határozottan

NEM!

Ennek ellenére egy nemes kezdeményezésben vett részt Dánielünk, aminek magasztos célja kárpótolja az emberiséget a rossz esztétikával szemben.

 

No Shave November vs Movember

 

A No-Shave November  egy amerikai családtól indult, ahol a daganatos betegségben elhunyt édesapjukra hívták fel a figyelmet gyermekei, úgy, hogy nem borotválkoztak egész novemberben, mellette gyűjtést is szerveztek különböző rák megelőzéséért küzdő szervezeteknek.  Egy másik kezdeményezés a Movember, (az angol moustache és november szó keresztezése) aminél a fő különbség, hogy egyedül a bajusz növesztésére korlátozódik, ami valljuk be mókásabb, így hatékonyabb módja a figyelemfelkeltésnek. 2009 óta működik Magyarországon is egy oldal, ami felhívja a figyelmet erre a kezdeményezésre és gyűjtést is szervez.

Sokan azt hiszik, hogy egy és ugyanaz a két megmozdulás, pedig nem, de a célkitűzéseik hasonlóak: mindkettőnél adakozunk, figyelmet felhívunk és szőrösödünk!

No Shave November egy webről induló kezdeményezés, amelynek küldetése, hogy népszerűsítse a rák elleni harcot, ezenkívül adományokat gyűjt és oszt szét a rászorulóknak. Az oldalon egyébként megtalálható egy lista a legtöbb adományt adakozókról.

A feladat csak annyi, hogy mellőzzük borotvánk használatát egész november hónapban és spóroljuk meg a pénzt, amit borbélyra, fodrászra költenénk (a hölgyek is csatlakozni tudnak ezen a vonalon).

Fontos  viszont tisztázni, hogy a  borotválkozás mentes november nem egy elfuserált igénytelen szakáll- és bajusznövesztést foglal magában (bár vannak akik szakállnövesztő versenyként kezelik), hanem egy igen értékes kampányt, amelynek tagadhatatlanul nemes céljai vannak.

 

Na ezt fejtsük is ki egy kicsit bővebben

Két fontos része van ennek a kampánynak:

 

1. Nem borotválkozunk

A férfiak nagy többsége figyeli és ápolja arcszőrzetét, vagy borotválkozik a mindennapokban, viszont a  kampányban résztvevők novemberben minden efféle tevékenységet elhanyagolnak, SŐT szigorúan el kell hagyniuk.

 

 

Mert a közvetlen környezetükben levők felteszik magukban a kérdést:

 

-Na mi lehet ezzel a Ferivel, hogy most ilyen loncsos a szőrzet az arcán? -Talán depressziós?  -Ellopták a zongorájukat és rajta volt a borotva?

 

Az ilyesfajta kérdések hatványozódnak és egy idő múlva csak meg fogják kérdezni tőle:

Te figyelj már Fecó.. Új stílusod van? Mi ez a nagy fejszőrzet, ami orvul rád nőtt az utóbbi hetekben?

Na és itt érik be a kezdeményezés. Hiszen már mesélhet is róla Ferenc barátunk, hogy ezzel a rákos megbetegedések veszélyeire, pontosabban  a férfiak egészségének a megőrzésére szeretné felhívni a figyelmet. Itt részletezi is, hogy mit hallott, hogy hol lehet szűrésre elmenni ezzel kapcsolatban (40 éves kor fölött szinte kötelezően ajánlott!), milyen betegségek alakulhatnak ki tünetek nélkül és hogy mennyivel magasabb arányban gyógyulnak meg azok az emberek, akiknél időben diagnosztizálták a betegséget és így időben kezelni tudták. Így Péter, aki feltette a kérdést, lehet elmegy orvoshoz a következő héten a krónikus prosztatagyulladásával, hála Ferenc szakállának!

 

Na de térjünk is át a kampány második fontos és elengedhetetlen részéhez.

2. Adakozunk

Azzal, hogy nem megyünk el szépíteni magunkat és a szőrtelenítést teljes egészében megszüntetjük, a borbélyon és fodrászon megspórolt pár ezer forintot, jó célra tudjuk fordítani. 

 

-Mire érdemes ezt fordítani?-

 

  • Rákbetegeket segélyező alapítványokra,

  • Rákkutatóintézetekre,

  • Rászorulók és családjuk  támogatására

Összefoglalva, van létjogosultsága a borotválkozásmentes novembernek, hiszen ezen előnyökön kívül, hogy életet menthetünk, támogathatunk rászorulókat, segíthetünk a kutatóintézeteknek, még az egészségre is pozitív hatással van bajszunk/szakállunk megtartása és végül, de nem utolsó sorban, egy jó közösségi élményt is nyújt. Amennyiben párkapcsolatban élünk, úgy garantáltan ő is mesélni fog környezetének a pozitív és (a tapasztalatok alapján többnyire) negatív élményeiről.

 

Küzdjünk együtt rákos a megbetegedések ellen No Shave Novemberrel / Movemberrel és küldjük el 40 év fölötti férfi ismerőseinket szűrésekre!

 

Viszont még maradt egy kérdés, amivel segíthetne eldönteni, hogy jövőre Movembert, vagy No Shave Novembert tartson szeretett kollégánk,

Movember, vagy No Shave November?

[Total_Soft_Poll id=”2″]